امیر جاجرمی؛ مسعود تقی زاده
چکیده
مدلسازی ریاضی بهمنظور تخمین جرم لیموترش با استفاده از خصوصیات هندسی (ابعاد، حجم) و سطح تصویری صورت پذیرفت. مدلها بهصورت تک و چند پارامتری ایجاد شدند. همچنین خصوصیات فیزیکی لیموترش شامل ایعاد هندسی، جرم، حجم، دانسیته میوه و توده، ضریب اصطکاک و سطح تصویری میوه اندازهگیری شدند. سطح تصویری لیموترش با استفاده از تکنیک پردازش تصویر ...
بیشتر
مدلسازی ریاضی بهمنظور تخمین جرم لیموترش با استفاده از خصوصیات هندسی (ابعاد، حجم) و سطح تصویری صورت پذیرفت. مدلها بهصورت تک و چند پارامتری ایجاد شدند. همچنین خصوصیات فیزیکی لیموترش شامل ایعاد هندسی، جرم، حجم، دانسیته میوه و توده، ضریب اصطکاک و سطح تصویری میوه اندازهگیری شدند. سطح تصویری لیموترش با استفاده از تکنیک پردازش تصویر و در 3 بعد محاسبه گردید. در میان مدلهای ساختهشده، مدلی بر مبنای 3 بعد میوه، حجم محاسبهشده با استفاده از فرمول محاسبه حجم کره دوکیشکل و سطح سوم تصویری لیموترش با ضریب تبیین 0/909، 0/0958، 0/942 و خطای استاندارد تخمین 52/1، 19/1، 14/1 بهترتیب بهعنوان مدلهایی مناسب جهت پیشگویی جرم لیموترش و مدلی بر مبنای 3 بعد میوه و سطح تصویری سوم لیمو ترش با ضریب تبیین 951/0 و 942/0 و خطای استاندارد 32/1 و 41/1 بهترتیب بهعنوان مدلهای مناسب جهت تخمین حجم لیموترش پیشنهاد گردید. بهمنظور بررسی خصوصیات فیزیکی لیموترش و روابط بین آنها از روش تحلیل مؤلفه اصلی استفاده گردید. نتایج نشاندهنده وجود رابطه نزدیک میان سطوح اصطکاکی با یکدیگر و پارامترهای رنگی لیموترش میباشد.
حامد سیگاری؛ محمد طبسی زاده؛ محمدحسین عباسپورفرد؛ محمودرضا گلزاریان
چکیده
با توجه به این که امکان اندازهگیری پیوسته جرم محصول در خشککنهای تحتخلأ وجود ندارد، روشهای تخمین رطوبت محصول درون محفظه خلأ کاربرد پیدا میکند. در این پژوهش از مدلسازی ریاضی برای تخمین رطوبت میوه کیوی در شرایط خلأ استفاده شده است. ورقههای میوه کیوی درون خشککن تحتخلأ در فشار 10 کیلوپاسکال و دمای 70 درجه سلسیوس خشک گردیدند. ...
بیشتر
با توجه به این که امکان اندازهگیری پیوسته جرم محصول در خشککنهای تحتخلأ وجود ندارد، روشهای تخمین رطوبت محصول درون محفظه خلأ کاربرد پیدا میکند. در این پژوهش از مدلسازی ریاضی برای تخمین رطوبت میوه کیوی در شرایط خلأ استفاده شده است. ورقههای میوه کیوی درون خشککن تحتخلأ در فشار 10 کیلوپاسکال و دمای 70 درجه سلسیوس خشک گردیدند. ضمن انجام آزمایش، محصول با فواصل 30 دقیقه توزین و نمودارهای رطوبت نهایی محصول در یک فشار، دما و ضخامت مشخص برحسب زمان رسم شد. از توابع چندجملهای، تابع نمایی درجه یک، توابع کسری و توابع گاوسی برای مدلسازی فرآیند خشکشدن با استفاده از نرمافزار متلب استفاده گردید. برای مقایسه نتایج توابع پیشبینیکننده، مقادیر ضریب همبستگی و مربع میانگین خطای نسبی موردمقایسه قرار گرفت. بهترین منحنی گذرا از نمودار رطوبت نسبی محصول برحسب زمان، با استفاده نرمافزار متلب ترسیم گردید و تابع کسری با درجه صورت و مخرج یک و سپس تابع چندجملهای درجه 3 با بیشترین ضریب همبستگی R2، بهترتیب 9991/0 و 9977/0 و کمترین مربع میانگین خطای نسبی RMSE، بهترتیب 01267/0 و 02412/0 برای پیشبینی فرآیند خشکشدن در خشککن خلأ تعیین گردید. ضریب انتشار حرارتی برای ضخامتهای مختلف کیوی از روی نمودار Ln(MR) برحسب زمان بهدست آمد و نشان داده شد که با افزایش ضخامت مقدار این ضریب نیز افزایش پیدا میکند.