الناز صفاری سامانی؛ حسین جوینده؛ بهروز علیزاده بهبهانی
چکیده
هدف از این پژوهش شناسایی ترکیبات شیمیایی، گروههای عاملی زیستفعال، فعالیت آنتیاکسیدانی، فنل کل و فلاونوئید کل اسانس آویشن شیرازی و همچنین بررسی اثر سمیت سلولی آن بر رده سلولی سرطان روده بزرگ (HT29) بود. ترکیبات شیمیایی اسانس آویشن شیرازی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی شناسایی شد. گروههای عاملی ...
بیشتر
هدف از این پژوهش شناسایی ترکیبات شیمیایی، گروههای عاملی زیستفعال، فعالیت آنتیاکسیدانی، فنل کل و فلاونوئید کل اسانس آویشن شیرازی و همچنین بررسی اثر سمیت سلولی آن بر رده سلولی سرطان روده بزرگ (HT29) بود. ترکیبات شیمیایی اسانس آویشن شیرازی با استفاده از دستگاه کروماتوگرافی گازی متصل به طیفسنج جرمی شناسایی شد. گروههای عاملی زیستفعال اسانس آویشن شیرازی با استفاده از دستگاه FTIR در محدوده عدد موجیcm-1 500-4000 اندازهگیری شد. بهمنظور اندازهگیری میزان فنل کل و فلاونوئید کل اسانس آویشن شیرازی بهترتیب از روشهای فولین سیوکالتو و رنگسنجی آلومینیوم کلراید استفاده گردید. از روش MTT (3-[4, 5-dimethylthiazol-2-yl]-2, 5 diphenyltetrazolium bromide) جهت اندازهگیری سمیت سلولی اسانس آویشن شیرازی در برابر رده سلولی سرطان روده بزرگ (HT29) استفاده شد. قدرت آنتیکسیدانی اسانس آویشن شیرازی با استفاده از مهار رادیکال آزاد DPPH و ABTS بررسی گردید. ترکیب کارواکرول و تیمول بهترتیب با 3/39 و 30 درصد بیشترین ترکیب تشکیلدهنده اسانس آویشن شیرازی بودند. وجود پیک در عدد موجی cm -11000-320 نشاندهنده پیوندهای C-O است که میتواند مربوط به ترکیبات آلی همچون الکلها، اسیدهای کربوکسیلیک، استرها و اتر باشد. میزان فنل کل و فلاونوئید اسانس آویشن شیرازی بهترتیب 05/64 میلیگرم گالیک اسید بر گرم و 68/11 میلیگرم کوئرستین بر گرم بود. میزان درصد مهارکنندگی رادیکالهای آزاد با استفاده از DPPH و ABTS در غلظت ppm 1000 بهترتیب 69/63 و 33/64 بود. با افزایش غلظت اسانس آویشن شیرازی، تأثیر بر رده سلولی HT29 افزایش پیدا کرد و درصد زندهمانی آن کاهش یافت. با توجه به نتایج قدرت آنتیاکسیدانی، فنل و فلاونوئید کل اسانس آویشن شیرازی به نظر میرسد بتوان از گیاه آویشن شیرازی بهعنوان نگهدارنده طبیعی در صنایع غذایی بهره برد.