شیمی مواد غذایی
فاطمه قنادی اصل؛ زهرا جاه دوست
چکیده
در سالهای اخیر استفاده از برهموم در محصولات غذایی بهدلیل نقش عملکردی آن مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه بهمنظور بررسی اثر غلظتهای مختلف عصاره برهموم بر میزان پلیفنل کل و فعالیت آنتیاکسیدانی شیر خام انجام شد. برای این منظور عصاره آبی برهموم خشک تهیه و تا زمان آزمایش در قوطیهای تیره رنگ در دمای 4 درجه سانتیگراد ...
بیشتر
در سالهای اخیر استفاده از برهموم در محصولات غذایی بهدلیل نقش عملکردی آن مورد توجه قرار گرفته است. این مطالعه بهمنظور بررسی اثر غلظتهای مختلف عصاره برهموم بر میزان پلیفنل کل و فعالیت آنتیاکسیدانی شیر خام انجام شد. برای این منظور عصاره آبی برهموم خشک تهیه و تا زمان آزمایش در قوطیهای تیره رنگ در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شد. عصاره برهموم در غلظتهای 0، 7/4، 1/9، 6/16 و 5/28 درصد به شیر خام اضافه شد. محتوای فنلی کل با استفاده از روش رنگسنجی فولین سیوکالتیو اندازهگیری شد. براساس یافتهها، میزان پلیفنل کل با افزایش غلظت عصاره برهموم در شیر تیمار شده در ساعت صفر افزایش یافت. بر این اساس، کمترین و بیشترین مقدار پلیفنل کل بهترتیب مربوط به شیر شاهد و شیر حاوی 5/28 درصد عصاره برهموم بود. در طول 24 ساعت، روند کاهشی در پلیفنل کل در نمونه شاهد و شیر خام حاوی 7/4 درصد عصاره برهموم مشاهده شد. در حالیکه میزان پلیفنل کل در شیر خام حاوی 1/9 و 6/16 درصد عصاره برهموم افزایش یافت، روند تغییرات شیر خام حاوی 5/28 درصد عصاره معنیدار نبود. افزودن عصاره برهموم باعث افزایش فعالیت آنتیاکسیدانی و محتوای فنلی کل شیر خام شد. با توجه به نتایج، توصیه میشود مطالعات بیشتری برای روشن شدن عملکرد محتوای پلیفنل کل برهموم و برهمکنش آن با پروتئینهای شیر انجام شود.
نفیسه کریمی؛ رضوان پوراحمد؛ سلمان طاهری؛ اورنگ عیوض زاده
چکیده
هدف از این پژوهش، بررسی اثر افزودن پپتید زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی آب ماست بر ویژگیهای کیفی دوغ بود. پپتید حاصل از هیدرولیز پروتئین آب ماست با تریپسین، که با استفاده از RP-HPLC تفکیک (جزء به جزء) شده بود، مورد استفاده قرار گرفت. غلظتهای مختلف این پپتید (20/12، 4/24 و mg/mL 8/48) به دوغ اضافه گردید. بهمنظور بررسی اثر ضدمیکروبی این پپتید، ...
بیشتر
هدف از این پژوهش، بررسی اثر افزودن پپتید زیست فعال حاصل از هیدرولیز آنزیمی آب ماست بر ویژگیهای کیفی دوغ بود. پپتید حاصل از هیدرولیز پروتئین آب ماست با تریپسین، که با استفاده از RP-HPLC تفکیک (جزء به جزء) شده بود، مورد استفاده قرار گرفت. غلظتهای مختلف این پپتید (20/12، 4/24 و mg/mL 8/48) به دوغ اضافه گردید. بهمنظور بررسی اثر ضدمیکروبی این پپتید، تراکم CFU/mL 106 از باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی به دوغ تلقیح شد. طی 60 روز نگهداری، شمارش باکتریایی (استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی)، pH، اسیدیته، مهار رادیکال کاتیون ABTS (2, 2′-azinobis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid) و خواص حسی نمونههای دوغ ارزیابی گردید. نتایج نشان داد که طی دوره نگهداری، تعداد باکتریهای استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی ، مقادیر pH و مهار رادیکال کاتیون ABTS در کلیه نمونهها بهطور معنیداری کاهش یافت (05/0>p)، ولی اسیدیته افزایش پیدا کرد. پپتید حاصل از آب ماست فعالیتهای آنتیاکسیدانی و ضدباکتریایی خوبی در نمونههای دوغ نشان داد، بهطوری که با افزایش سطح پپتید در نمونهها، مهار رادیکال بهطور معنیداری افزایش و شمارش باکتریهای بیماریزا کاهش یافت (05/0>p). تیمار حاوی بالاترین سطح پپتید mg/mL) 8/48) در روز بیستم انبارمانی، فاقد استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیا کلی بود. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که در نمونه شاهد (فاقد پپتید زیست فعال) و نمونه حاوی پایینترین سطح پپتید mg/mL) 20/12)، امتیاز ویژگیهای حسی طی دوره نگهداری کاهش یافت، ولی استفاده از بالاترین سطح پپتید آب ماست در فرمولاسیون دوغ توانست سرعت اُفت ویژگیهای حسی را طی دوره نگهداری کاهش داده و کیفیت محصول را حفظ نماید. بر طبق نتایج حاصله، غلظت mg/mL 8/48 پپتید را میتوان بهعنوان بهترین سطح جهت غنیسازی دوغ انتخاب کرد. بنابراین پپتید حاصل از هیدرولیز آنزیمی آب ماست میتواند بهعنوان عامل آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی طبیعی در محصولات لبنی مانند دوغ مورد استفاده قرار گیرد.
مریم عزیزخانی؛ فاطمه آدینه پور
چکیده
در فرآیند صنعتی مواد غذایی، بهمنظور ممانعت از اکسیداسیون چربیها، بهبود پایداری اکسیداتیو مواد غذایی و به حداقل رساندن آسیب به سلامت افراد آنتیاکسیدانها به مواد غذایی اضافه میشوند. در این پژوهش، توانایی آنتیاکسیدانی اسانسهای دارچین (Cinnamomum zeylanicum)، زنیان (Carum copticum) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) در غلظتهای مختلف (صفر، 1 ...
بیشتر
در فرآیند صنعتی مواد غذایی، بهمنظور ممانعت از اکسیداسیون چربیها، بهبود پایداری اکسیداتیو مواد غذایی و به حداقل رساندن آسیب به سلامت افراد آنتیاکسیدانها به مواد غذایی اضافه میشوند. در این پژوهش، توانایی آنتیاکسیدانی اسانسهای دارچین (Cinnamomum zeylanicum)، زنیان (Carum copticum) و آویشن شیرازی (Zataria multiflora Boiss.) در غلظتهای مختلف (صفر، 1 و 5/1%) بر میزان اسیدهای چرب آزاد، عدد پراکسید و ترکیبات واکنشدهنده با تیوباربیتوریک اسید در روغن هسته انگور در 60 درجه سانتیگراد ارزیابی گردید. نمونههای تیمار شده با اسانس زنیان (5/1%) پایینترین (02/1%) و نمونههای تیمار شده با اسانس آویشن شیرازی (1%) بالاترین (19/1%) میزان اسید چرب آزاد را در میان نمونههای تیمارشده با اسانس نشان دادند. نمونههای تیمارشده با 5/1 اسانس دارچین دارای پایینترین اندیس پراکسید (meqO2/kg 5/69) در انتهای دوره نگهداری بودند. پس از نمونه کنترل، بالاترین اندیس پراکسید در نمونههای حاوی اسانس آویشن شیرازی (1%) مشاهده گردید. نمونههای روغن هسته انگور تیمارشده با 1 و 5/1% اسانس دارچین واجد کمترین اندیس تیوباربیتوریک اسید در کل دوره نگهداری (یک ماه) بودند. اندیس تیوباربیتوریک اسید نمونههای دارای اسانس آویشن شیرازی تا انتهای دوره نگهداری با شیب ملایمی افزایش یافت و تغییرات مشابهی نیز در نمونههای تیمارشده با زنیان مشاهده شد. فعالیت آنتیاکسیدانی اسانسها در روغن هسته انگور بهترتیب نزولی دارچین، زنیان، آویشن شیرازی بود.
الهه مقصودلو؛ رضا اسماعیل زاده کناری
چکیده
استخراج به کمک فراصوت به دلیل مزایای بسیار آن در استخراج ترکیبات زیستفعال از نمونههای گیاهی، مورد توجه زیادی قرار گرفته است. کارایی اولتراسوند تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر دمای استخراج، زمان استخراج، شدت امواج و نوع سیستم فراصوت متفاوت است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی شرایط فرآیند دو نوع سیستم فراصوت(حمام و پروب) برای تعیین ...
بیشتر
استخراج به کمک فراصوت به دلیل مزایای بسیار آن در استخراج ترکیبات زیستفعال از نمونههای گیاهی، مورد توجه زیادی قرار گرفته است. کارایی اولتراسوند تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر دمای استخراج، زمان استخراج، شدت امواج و نوع سیستم فراصوت متفاوت است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی شرایط فرآیند دو نوع سیستم فراصوت(حمام و پروب) برای تعیین بالاترین راندمان استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی برگ پونه کوهی و بهترین شرایط استخراج انجام شد. اثر ترکیبهای متفاوت متغیرهای اولتراسوند شامل حمام (دما، 60-40 درجه سانتیگراد ؛ زمان، 60-30 دقیقه) و پروب (دما، 60-40 درجه سانتیگراد ؛ زمان، 25-5 دقیقه؛ دامنه اولتراسوند، 40-20 درصد) با استفاده از حلال اتانول- آب (50:50) موردررسی قرار گرفت. سپس فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها توسط مهار رادیکال DPPH و قدرت احیاکنندگی ارزیابی شد. بهترین شرایط برای استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با استفاده از سیستم پروب فراصوت در دمای°C50 به مدت 15 دقیقه و دامنه 40% بهدست آمد. حداکثر فنول و فلانوئید بهترتیب معادل9/25 ±32/473 میکروگرم گالیک اسید در میلیگرم عصاره خشک و 24/1 ±46 میکروگرم کوئرستین در میلیگرم عصاره خشک بود. نتایج نشان داد روش فراصوت اثر قابل توجهی بر استخراج ترکیبات زیستفعال از برگهای پونه کوهی دارد، همچنین سیستم پروب کارایی بالاترینسبت به سیستم حمام داشت.
فاطمه فرزانه مقدم؛ جواد سرگلزایی؛ شادی بلوریان
چکیده
آنتیاکسیدانهای طبیعی اصولاً ترکیبات فنولی، پلیفنولی و کاروتنوئیدی هستند که در میوه درخت عناب یافت میشود. هدف از این مطالعه بهینهسازی شرایط استخراج ترکیبات فنولیک از میوه عناب به دو روش حلالی و روش سیال فوق بحرانی کربن دیاکسید جهت یافتن نقاط بهینه استخراج و کاهش میزان حلال مصرفی و ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای ...
بیشتر
آنتیاکسیدانهای طبیعی اصولاً ترکیبات فنولی، پلیفنولی و کاروتنوئیدی هستند که در میوه درخت عناب یافت میشود. هدف از این مطالعه بهینهسازی شرایط استخراج ترکیبات فنولیک از میوه عناب به دو روش حلالی و روش سیال فوق بحرانی کربن دیاکسید جهت یافتن نقاط بهینه استخراج و کاهش میزان حلال مصرفی و ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای استخراجی می باشد. در روش استخراج با حلال از طرح باکس بنکن با سه متغیر دما، زمان و نسبت حلال و در روش فوق بحرانی از طرح مرکب مرکزی با دو متغیر دما و فشار جهت بهینهسازی استفاده شده است. دما، زمان و نسبت حلالها در روش استخراج با حلال برای رسیدن به حداکثر میزان فنول کل بهترتیب برابر oC54/43، hr46/3 و 92/44 درصد بهدست آمد و نسبت حلال و دما بیشترین تاثیر را بر میزان فنول کل دارا بودند. همچنین دما و فشار در روش فوق بحرانی برای رسیدن به حداکثر میزان فنول کل برابر oC19/34 و bar 323 حاصل شد. میزان فنول کل استخراجی در نقطه بهینه در روش استخراج با حلال برابر 21/26 و در روش فوق بحرانی برابر 74/22 میلیگرم گالیک اسید به گرم عصاره خشک بود. در خصوص خاصیت آنتیاکسیدانی نیز IC50 در نقطه بهینه در روش استخراج با حلال برابر 6/581 و در روش فوق بحرانی برابر 8/532 بود. در هر دو روش میزان فنول کل رابطه مستقیم با فعالیت آنتیاکسیدانی داشت و روش فوق بحرانی با وجود برخورداری از میزان فنول کمتر دارای قدرت آنتیاکسیدانی بیشتری بود.
فهیمه توریان؛ مریم عزیزخانی
چکیده
پذیرش مصرف آنتیاکسیدانهای سنتزی به علت اثرات زیانآور آنها بر سلامتی انسان، رو به کاهش است. در نتیجه، علاقه زیادی جهت یافتن آنتیاکسیدانهای طبیعی موثر وجود دارد. زنیان گیاه دارویی ارزشمند است که در طب سنتی ایران بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. در تحقیق حاضر به ارزیابی خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره آبی و الکلی (اتانولی ...
بیشتر
پذیرش مصرف آنتیاکسیدانهای سنتزی به علت اثرات زیانآور آنها بر سلامتی انسان، رو به کاهش است. در نتیجه، علاقه زیادی جهت یافتن آنتیاکسیدانهای طبیعی موثر وجود دارد. زنیان گیاه دارویی ارزشمند است که در طب سنتی ایران بهطور گسترده مورد استفاده قرار میگیرد. در تحقیق حاضر به ارزیابی خاصیت آنتیاکسیدانی عصاره آبی و الکلی (اتانولی و متانولی) میوه گیاه زنیان در روغن کانولا پرداخته شده است. به جهت بررسی فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها، از دو آزمون بررسی میزان مهارکنندگی رادیکال آزاد DPPH و سامانه بتاکاروتن/ لینولئیک اسید استفاده شد. همچنین، رفتارآنتیاکسیدانی عصاره گیاه زنیان در روغن کانولا، با اندازهگیری اعداد پراکسید و تیوباربیتوریک اسید مورد ارزیابی قرار گرفت. در آزمون بیرنگ شدن بتاکاروتن، بیشترین بازدارندگی در غلظت 2 میلیگرم بر میلیلیتر را BHT (09/0 ± 96%) نشان داد و سپس عصاره اتانولی (0/0 ± 76%) قرار داشت. سپس در سامانه ◦DPPH و بیرنگ شدن بتاکاروتن، ابتدا قدرت فعالیت آنتیاکسیدانی BHTو بعد عصاره اتانولی در سطح غلظتی 400 و ppm 600 قرار گرفت .در آزمون گرمخانهگذاری، عصارهها توانایی جلوگیری از تولید محصولات اولیه و ثانویه اکسیداسیون، در روغن کانولا را داشتند. همچنین نتایج آماری نشان داد که عصاره اتانولی در غلظت ppm600 تفاوت معناداری در عدد پراکسید و TBARS در مقایسه با غلظت ppm200 BHT نداشته (05/0p>) ولی عصاره آبی و متانولی فعالیت آنتیاکسیدانی پایینتری داشتند (05/0p<) .با توجه به نتایج بهدست آمده، میتوان از گیاه زنیان بهعنوان آنتیاکسیدان طبیعی در مواد غذایی بهویژه روغنهای خوراکی استفاده کرد.
مهسا علیخانی فرادنبه؛ رضا اسماعیل زاده کناری؛ مریم قادری قهفرخی
چکیده
ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻣﻨﺒﻊ ﻏﻨﻲ از ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت فنوﻟﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪﻛﻪ ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ آنتیاکسیدانﻫﺎی ﻃﺒﻴﻌﻲ بهشمار ﻣﻲآﻳﻨﺪ. آنتیاکسیدانﻫﺎ از ﻋﻮاﻣﻞ اﺻﻠﻲ ﺧﻨﺜﻲ ﻛﻨﻨﺪه رادﻳﻜﺎلﻫﺎی آزاد ﻣﻲﺑﺎﺷﻨﺪ، ﻛﻪ از ﺷﻴﻮع بیماریهای مزمن و تخریب بسیاری از ﻣﻮاد ﻏـﺬاﻳﻲ ﺟﻠـﻮﮔﻴﺮی ﻣـﻲﻛﻨﻨـﺪ. اﻳـﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت از ﭘﻮﺳﺖ ...
بیشتر
ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻣﻨﺒﻊ ﻏﻨﻲ از ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت فنوﻟﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪﻛﻪ ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ آنتیاکسیدانﻫﺎی ﻃﺒﻴﻌﻲ بهشمار ﻣﻲآﻳﻨﺪ. آنتیاکسیدانﻫﺎ از ﻋﻮاﻣﻞ اﺻﻠﻲ ﺧﻨﺜﻲ ﻛﻨﻨﺪه رادﻳﻜﺎلﻫﺎی آزاد ﻣﻲﺑﺎﺷﻨﺪ، ﻛﻪ از ﺷﻴﻮع بیماریهای مزمن و تخریب بسیاری از ﻣﻮاد ﻏـﺬاﻳﻲ ﺟﻠـﻮﮔﻴﺮی ﻣـﻲﻛﻨﻨـﺪ. اﻳـﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت از ﭘﻮﺳﺖ کیوی ﻧﻴﺰ ﻗﺎﺑﻞ اﺳﺘﺨﺮاج ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﭘﺲ از ﺗﻬﻴﻪ پودر ﭘﻮﺳﺖ کیوی، عصارهﻫﺎ ﺑﻪ دو روش پروب و حمام فراصوت اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪﻧﺪ. اﺑﺘﺪا ﻣﻴﺰان فنول و ﻓﻼوﻧﻮﺋﻴﺪ کل ﻋﺼﺎرهها اﻧﺪازهﮔﻴـﺮی و بعد برای ارزیابی ﺧـﻮاص آنتیاکسیدانی ﻋﺼﺎرهﻫﺎی اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪه از دو روش دی ﻓﻨﻴﻞ ﭘﻴﻜﺮﻳﻞﻫﻴﺪرازﻳﻞ (DPPH) و قدرت احیاکنندگی (FRAP) استفاده و با غلظت ۱/۰ میلیگرم در میلیلیتر آنتیاکسیدان مصنوعی TBHQ مقایسه شد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻣﻴﺰان فنول و ﻓﻼوﻧﻮﺋﻴﺪ کل در عصاره استخراج UPAE-KP بیشتر از UBAE-KP اﺳﺖ. نتایج آزمون به داماندازی رادیکالهای آزاد DPPH نشان داد که غلظت مهار ۵۰% UPAE-KP و UBAE-KP بهترتیب دارای مقادیر 0۶۷/۰±۲/۰ و 0۳۵/۰±۲۸/۰ میلیگرم در میلیلیتر است. همچنین در قدرت احیاکنندگی، میزان جذب برای UPAE-KP بیشتر از UBAE-KP بود. ﻋﺼﺎرهﻫﺎی ﭘﻮﺳﺖ کیوی استخراج شده با هر دو روش فراصوت، ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آنتیاکسیدانی ﻗﺎﺑﻞ ﻗﺒـﻮﻟﻲ را ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ، با این تفاوت که UPAE-KP نسبت به UBAE-KP فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری را داشت. بنابراین، عصاره پوست کیوی ﻣﻲﺗﻮاند ﺑﻪﻋﻨﻮان ﻣﻨبع ﻣﻔﻴﺪی ﺑﺮای ﺗﺄﻣﻴﻦ آنتیاکسیدانهای ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺑﺎﺷﺪ.
عاطفه مقصودلو؛ علیرضا صادقی ماهونک؛ محمد قربانی؛ فیدل تولدرا
چکیده
در این پژوهش تاثیر هیدرولیزآنزیمی پروتئینگردهگل توسط آنزیم آلکالاز بر خواصآنتیاکسیدانی و بازدارندگی آنزیمACE بررسی و با ژلهرویال مقایسهگردید. ترکیبات فنلی، فعالیتمهارکنندگیرادیکالDPPH، قدرت احیاکنندگیگردهگل و ژلهرویال اندازهگیری شد که مقادیر آنها برای غلظت 1000 میلیگرم برلیترگردهگل و ژلهرویال، بهترتیب ...
بیشتر
در این پژوهش تاثیر هیدرولیزآنزیمی پروتئینگردهگل توسط آنزیم آلکالاز بر خواصآنتیاکسیدانی و بازدارندگی آنزیمACE بررسی و با ژلهرویال مقایسهگردید. ترکیبات فنلی، فعالیتمهارکنندگیرادیکالDPPH، قدرت احیاکنندگیگردهگل و ژلهرویال اندازهگیری شد که مقادیر آنها برای غلظت 1000 میلیگرم برلیترگردهگل و ژلهرویال، بهترتیب 174 و 71/1031 میلیگرم اسیدگالیک برگرم نمونه، 33/67% و 27/95% و جذب 8/0 و 77/0 در طول موج 700 نانومتر بود. بیشترین قدرت احیاکنندگی تیمارهای هیدرولیز شده با آنزیم آلکالاز 5/1% و مدت زمان هیدرولیز 5/2 ساعت، 756/0 بود. بیشترین قدرت مهار رادیکال DPPH تیمارهای هیدرولیز شده با آنزیم آلکالاز 1% و مدت زمان هیدرولیز 4 ساعت، 48/78% بود. بیشترین قدرت مهار آنزیم مبدل آنژیوتنسین (ACE) تیمارهای هیدرولیز شده با آنزیم آلکالاز5/1% و مدت زمان هیدرولیز 4 ساعت 07/87% بود. نتایج نشان داد که با انجام عمل هیدرولیز، قدرت مهار رادیکالDPPH و آنزیم ACE گرده گل بهترتیب از 33/67% و 54/15% به 48/78% و 07/87 % ارتقا پیدا کرد. بنابراین بعد از انجام عمل هیدرولیز، قدرت مهار رادیکال و آنزیم ACE گردهگل، از نظر عددی نسبت به ژله رویال افزایش پیداکرد. با توجه به اینکه تنها منبع اصلی پروتئینی زنبور برای تهیه ژله رویال، گرده گل است، میتوان گفت که با هیدرولیز شدن پروتئیینهای گرده گل، تا حدی میتوان آنها را به پپتیدهای موجود در ژله رویال نزدیک کرد.
مهشید شاملوفر؛ زهرا غیاثوند؛ الهام پایندان
چکیده
رادیکالهای آزاد باعث ایجاد بیماریهای زیادی در انسان میشوند. آنتیاکسیدانهای فنولی قادر به جلوگیری از تأثیر مخرب رادیکالهای آزاد و جهشهای حاصل بر ساختارهای سلولی میباشد. این مطالعه فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره گیاه اسفرزه و تأثیرات این آنتیاکسیدان طبیعی را بر پایداری اکسیداتیو روغن آفتابگردان بررسی میکند. در این مطالعه ...
بیشتر
رادیکالهای آزاد باعث ایجاد بیماریهای زیادی در انسان میشوند. آنتیاکسیدانهای فنولی قادر به جلوگیری از تأثیر مخرب رادیکالهای آزاد و جهشهای حاصل بر ساختارهای سلولی میباشد. این مطالعه فعالیت آنتیاکسیدانی عصاره گیاه اسفرزه و تأثیرات این آنتیاکسیدان طبیعی را بر پایداری اکسیداتیو روغن آفتابگردان بررسی میکند. در این مطالعه سنجش محتوی فنولی عصاره گیاه اسفرزه بهوسیله آزمون فولین- سیوکالتو و فعالیت آنتیاکسیدانی آن توسط دو آزمون DPPH و قدرت احیاءکنندگی آهن مورد بررسی قرار گرفت. همچنین سنجش عدد پر اکسید و شاخص تیوباربیوتیک اسید بر روغن آفتابگردان با آزمون آونگذاری در دمای 70 درجه سانتیگراد انجام شد. نتایج این آزمایش نشان دادند که غلظتهای مختلفی از این عصاره قادرند تا حد زیادی روند اکسیداسیون را در 65 درجه سانتیگراد کند نمایند. در بین تیمارها، غلظت 1000 پیپیام انکپسوله گیاه اسفرزه در طول زمان نگهداری دارای فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری نسبت به سایر تیمارها بود (05/0>p). نتایج نشان داد که عصارههای معمولی و انکپسوله اسفرزه دارای اثر آنتیاکسیدانی خوبی میباشد و میتواند بهعنوان یک آنتیاکسیدان طبیعی در دسترس صنایع غذایی و دارویی قرار گیرد.
محمد دولتآبادی؛ زینب رفتنی امیری؛ رضا اسماعیل زاده کناری
چکیده
در این پژوهش، تاثیر سه منطقه شاهرود، بندر گز و هزار جریب از شمال ایران و سه روش استخراج غرقابی، ماکروویو و اولتراسوند در چهار زمان مختلف استخراج بر میزان ترکیبات فنولی استخراجی و خواص آنتیاکسیدانی عصاره پوست سبز گردو با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت.برای تعیین معنیداربودن تاثیر هر یک از فاکتورها ...
بیشتر
در این پژوهش، تاثیر سه منطقه شاهرود، بندر گز و هزار جریب از شمال ایران و سه روش استخراج غرقابی، ماکروویو و اولتراسوند در چهار زمان مختلف استخراج بر میزان ترکیبات فنولی استخراجی و خواص آنتیاکسیدانی عصاره پوست سبز گردو با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت.برای تعیین معنیداربودن تاثیر هر یک از فاکتورها به تنهایی و اثر متقابل آن ها، دادهها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و سپس میانگینها با استفاده از آزمون دانکن در سطح احتمال(P
فهیمه توریان؛ مریم عزیزخانی
چکیده
گیاهان دارویی مخلوط طبیعی پیچیدهای هستند که بهعنوان جایگزین بالقوه آنتیاکسیدانهای مصنوعی در مواد غذایی مطرح شدهاند. در این مطالعه، تاثیر آنتیاکسیدانی اسانسهای مریم گلی کبیر و ریحان بر ماندگاری پنیر سفید ایرانی، در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 90 و 26 درجه سانتیگراد به مدت 39 روزمورد بررسی قرار گرفت. نمونهها، در سه سطح ...
بیشتر
گیاهان دارویی مخلوط طبیعی پیچیدهای هستند که بهعنوان جایگزین بالقوه آنتیاکسیدانهای مصنوعی در مواد غذایی مطرح شدهاند. در این مطالعه، تاثیر آنتیاکسیدانی اسانسهای مریم گلی کبیر و ریحان بر ماندگاری پنیر سفید ایرانی، در دمای 4 درجه سانتیگراد به مدت 90 و 26 درجه سانتیگراد به مدت 39 روزمورد بررسی قرار گرفت. نمونهها، در سه سطح غلظتی 5/0، 75/0، 1٪ (وزنی/ حجمی) تیمار شدند ، کنترل منفی، پنیر بدون آنتیاکسیدان وکنترل مثبت، نمونهای با آنتیاکسیدان مصنوعی (BHT) 05/0 ٪ انتخاب شدند. ترکیب شیمیایی اسانسها مورد بررسی و همچنین ظرفیت آنتیاکسیدانی با روش DPPH و پایداری اکسایشی با استفاده از تستهای پراکسید و تیوباربیتوریک اسید مورد ارزیابی قرار گرفت. بیشترین تاثیر در جلوگیری از اکسیداسیون چربی در روز نودم در غلظت 75/0 و 1٪ ریحان و 1٪ درصد اسانس مریم گلی کبیر مشاهده شد. در نهایت بهنظر میرسد اسانس ریحان تاثیر بیشتری در مقایسه با اسانس مریم گلی کبیر داشت. عدد نهایی پراکسید (میلیاکیوالان اکسیژن بر کیلوگرم) و تیوباربیتوریک اسید (مالوندیآلدهید برحسب میلیمول در1000گرم روغن) در غلظت 1٪ برای اسانس مریم گلی کبیر به ترتیب 817/1 و 096/0 و برای اسانس ریحان 379/1 و 0680/0 بود که اختلاف معناداری با نمونه کنترل داشتند) 05/0.(p< غنیسازی با اسانسهای طبیعی موجب افزایش ماندگاری و پایداری اکسایشی پنیر میشود. همچنین بر خواص ارگانولپتیکی تاثیر چندانی نمیگذارد، اما با توجه به ویژگیهای ذاتی نگهدارندگی، موجب افزایش عمر ماندگاری پنیر میشود.
ویدا مردانی قهفرخی؛ مهران اعلمی؛ سعیده عربشاهی دلویی؛ رسول خدابخشی؛ مریم قادری قهفرخی
چکیده
گل مغربی (Oenothera biennis L.) نوعی گیاه علفی دو ساله است که عمدتا به دلیل حضور درصد بالایی گامالینولنیک اسید در روغن حاصل از بذر این گیاه به منظور استفاده در ترکیبات دارویی کشت می شود. در این پژوهش، مقدار ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره های استونی (70 درصد)، اتانولی (70 درصد) و متانولی (70 درصد) گل گیاه گل مغربی ...
بیشتر
گل مغربی (Oenothera biennis L.) نوعی گیاه علفی دو ساله است که عمدتا به دلیل حضور درصد بالایی گامالینولنیک اسید در روغن حاصل از بذر این گیاه به منظور استفاده در ترکیبات دارویی کشت می شود. در این پژوهش، مقدار ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد میکروبی عصاره های استونی (70 درصد)، اتانولی (70 درصد) و متانولی (70 درصد) گل گیاه گل مغربی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد، عصاره استونی بیشترین مقدار ترکیبات فنولی، فلاونوئیدی و بازدهی استخراج را دارا می باشد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های فنولی با آزمون های مهار رادیکال های آزاد DPPH و قدرت احیاء کنندگی یون های Fe+3 بررسی و با آنتی اکسیدان سنتزی BHT مقایسه گردید. در هر دو آزمون، بیشترین فعالیت به ترتیب مربوط به BHT، عصاره استونی، اتانولی و متانولی حاصل بود. عصاره های فنولی فعالیت ضد میکروبی قابل ملاحظه ای در مقابل تمامی باکتری های مورد بررسی نشان دادند و تاثیر عصاره ها بر باکتری های گرم مثبت بیشتر از باکتری های گرم منفی بود. در میان باکتری های مورد مطالعه، سالمونلا تیفی موریوم بیشترین مقاومت را به عصاره های استونی و اتانولی نشان داد. مقدار MBC عصاره استونی و اتانولی در مورد این باکتری به ترتیب برابر با 10 و 20 میکرو گرم در میلی لیتر بود.