مقاله پژوهشی لاتین
عنایت الله نقوی؛ صادق ریگی
چکیده
برگ بهلیمو یک افزودنی غذایی طعمزا و همچنین منبع خوبی از ترکیبات با ارزش مانند روغنهای فرّار، فلاوونوئیدها و اسیدهای فنلی است. با اینحال، همانند بسیاری از گیاهان معطر دیگر، برگ بهلیمو بهدلیل داشتن محتوای رطوبتی بالا فسادپذیر است. هدف از این کار پژوهشی، مطالعه اثر دمای هوا (45، 55 و 65 درجه سانتیگراد) بر روی ویژگیهای ...
بیشتر
برگ بهلیمو یک افزودنی غذایی طعمزا و همچنین منبع خوبی از ترکیبات با ارزش مانند روغنهای فرّار، فلاوونوئیدها و اسیدهای فنلی است. با اینحال، همانند بسیاری از گیاهان معطر دیگر، برگ بهلیمو بهدلیل داشتن محتوای رطوبتی بالا فسادپذیر است. هدف از این کار پژوهشی، مطالعه اثر دمای هوا (45، 55 و 65 درجه سانتیگراد) بر روی ویژگیهای کیفی برگ بهلیمو طی خشککردن هوای داغ (HAD) بود. همچنین، کینتیک خشککردن مدلسازی شد. نتایج نشان داد که دمای خشککردن بالاتر منجر به کاهش معنیدار (05/0>p) نسبت جذب آب مجدد بهعلت تغییر ویژگیهای ساختاری برگهای خشکشده گردید. محتوای روغن فرار برگهای خشکشده نیز بهدلیل از دست رفتن مقادیر بالای اجزای فرّار بهطور معنیداری (05/0>p) در مقایسه با برگهای تازه متفاوت بود و در محدوده 42/0 تا 85/0 قرار داشت. علاوهبراین، با خشککردن نمونهها در 65 درجه سانتیگراد در مقایسه با 45 درجه سانتیگراد، افزایش معنیدار مقدار ضریب انتشار مؤثر رطوبت (Deff) و تغییر رنگ مشاهده شد. مقدار Deff از 10-10×140/1 تا m/s 9-10×280/2 متغیر بود و مقدار انرژی فعالسازی kJ/mol 04/31 تعیین شد. بیشترین مقدار R2 (999/0≤) و کمترین مقدار RMSE و SSE برای مدل نقوی و همکاران (پیشنهادشده در این پژوهش) بهدست آمد.
مقاله پژوهشی لاتین
نرگس سامانیان؛ سید محمد علی رضوی
چکیده
ارزیابی حسی مواد غذایی فاکتور مهمی در انتخاب و تولید فرمولاسیونهای جدید است. وقتگیر بودن، سختی تحلیل نتایج و لزوم تربیت متخصص این روش را تقریباً غیرکاربردی میکند. در این پژوهش ما تلاش کردیم ویژگیهای فیزیکی را بهعنوان جایگزین روشهای حسی در ارزیابی محصولات نیمهجامد مانند پودینگ شکلاتی معرفی نماییم. اعتبار بالاتر، تکرارپذیری ...
بیشتر
ارزیابی حسی مواد غذایی فاکتور مهمی در انتخاب و تولید فرمولاسیونهای جدید است. وقتگیر بودن، سختی تحلیل نتایج و لزوم تربیت متخصص این روش را تقریباً غیرکاربردی میکند. در این پژوهش ما تلاش کردیم ویژگیهای فیزیکی را بهعنوان جایگزین روشهای حسی در ارزیابی محصولات نیمهجامد مانند پودینگ شکلاتی معرفی نماییم. اعتبار بالاتر، تکرارپذیری و سرعت بالاتر از جمله مزایای اندازهگیریهای دستگاهی است. بنابراین اگر بتوان ویژگیهای حسی را تنها بر اساس ویژگیهای فیزیکی پیشبینی نماییم، علاوهبر افزایش سرعت بازرسی میتوان از آنها بهصورت برخط نیز بهره جست. همچنین میتوان از نتایج بهدست آمده برای طراحی محصولات جدید برای مشتریهای خاص مانند افراد مبتلا به سختی بلع استفاده کرد. نتایج نشان داد پارامترهایی مانند ویسکوزیته برشی، ویسکوزیته پلاستیک، تنش تسلیم، ویسکوزیته کششی، مدول ظاهری و نیروی چسبندگی میتوانند در طراحی و تولید محصولات جدید مورد استفاده قرار گیرند، هر چند این پارامترها در کنار یکدیگر است که معنیدار میشوند. در این صورت محصولات تولیدشده برای بیماران مبتلا به سختی بلع در کنار سهولت خورده شدن بافت مناسب هم خواهند داشت.
مقاله پژوهشی لاتین
سودابه عین افشار؛ هاشم پورآذرنگ؛ رضا فرهوش؛ جواد اصیلی
چکیده
مواد طبیعی ترکیبات پیچیدهای هستند که استخراج سریع مواد فعال آنتیاکسیدانی از اهمیت خاصی برخوردار است. برای جداسازی چهار جزء (F1، F2، F3 و F4) موجود در عصاره متانولی زیره سبز از حلالهایی با قطبیت متفاوت استفاده شد. خواص آنتیاکسیدانی اجزاء فوق، با استفاده از آزمون تعیین قدرتگیرندگی رادیکال و آزمون FRAP تعیین شد. جزء F3 با (میلیگرم ...
بیشتر
مواد طبیعی ترکیبات پیچیدهای هستند که استخراج سریع مواد فعال آنتیاکسیدانی از اهمیت خاصی برخوردار است. برای جداسازی چهار جزء (F1، F2، F3 و F4) موجود در عصاره متانولی زیره سبز از حلالهایی با قطبیت متفاوت استفاده شد. خواص آنتیاکسیدانی اجزاء فوق، با استفاده از آزمون تعیین قدرتگیرندگی رادیکال و آزمون FRAP تعیین شد. جزء F3 با (میلیگرم بر میلیلیتر) 006/0IC50= و (میلیمول آهن 2+ در لیتر) 95 /521 FRAP= فعالترین جزء بود. با استفاده ازکروماتوگرافی لایه نازک (TLC) و ارزیابی قدرت گیرندگی رادیکال آزاد (DPPH) دو ترکیب دارای خاصیت آنتیاکسیدانی از جزءF3 استخراج شد. بهمنظور تعیین ترکیب شیمیایی این دو جزء با استفاده از کروماتوگرافی تهیهای (HPLC preparative) بههمراه فاز متحرک مناسب (استونیتریل: متانول/ آب) مقدار لازم از این دو ترکیب استخراج شد و با استفاده از HNMR و CNMR و مقایسه با منابع موجود، دو ترکیب لوتئولین 7 گلوکوزید و آپیژنین 7 گلوکوزید شناسایی گردیدند.
مقاله پژوهشی لاتین
آدینه انور؛ بهزاد ناصحی؛ محمد نوشاد؛ حسن برزگر
چکیده
در این پژوهش روش سطح پاسخ برای بهینهیابی شرایط خشک کردن پسماند میوه به توسط امواج مایکروویو مورد استفاده قرار گرفت. اثر توان مایکروویو (300-100 وات) و زمان خشک کردن (15-5 دقیقه) بهعنوان متغییرهای مستقل بر میزان رطوبت، تغییرات رنگ و پذیرش کلی پودر پسماند میوه به، بهعنوان متغییر وابسته (پاسخ) مورد ارزیابی قرار گرفت. مدلهای رگرسیونی بهدست ...
بیشتر
در این پژوهش روش سطح پاسخ برای بهینهیابی شرایط خشک کردن پسماند میوه به توسط امواج مایکروویو مورد استفاده قرار گرفت. اثر توان مایکروویو (300-100 وات) و زمان خشک کردن (15-5 دقیقه) بهعنوان متغییرهای مستقل بر میزان رطوبت، تغییرات رنگ و پذیرش کلی پودر پسماند میوه به، بهعنوان متغییر وابسته (پاسخ) مورد ارزیابی قرار گرفت. مدلهای رگرسیونی بهدست آمده برای تمام پاسخها در سطح 95% اطمینان معنیدار بود. شرایط بهینه بهدست آمده برای کمینه میزان رطوبت و تغییرات رنگ و بیشینه پذیرش کلی عبارت بود از: توان 200 وات و زمان 8 دقیقه. ضریب نفوذ مؤثر پودر پسماند به در خشککن مایکروویو بین (m/s) 9-10 × 87/4 – 83/1 بهدست آمد. مقدار انرژی فعالسازی با استفاده از معادله آرنیوس برمبنای رابطه بین توان مایکروویو و ضریب نفوذ مؤثر محاسبه شد که 41/16 بود.
مقاله پژوهشی لاتین
محمدامین مهرنیا؛ آیگین باشتی؛ فخرالدین صالحی
چکیده
در این تحقیق بررسی تجربی و مدلسازی انتقال جرم در طی خشک کردن مادون قرمز به مورد مطالعه قرار گرفت. در بخش تجربی، اثرات شرایط مختلف خشک کردن مانند توان پرتودهی مادن قرمز (W 375-150) و فاصله منبع مادون قرمز (cm 15-5) بر روی ویژگیهای خشک کردن به مورد ارزیابی قرار گرفت. هر دو عامل توان پرتودهی و فاصله بر روی زمان خشک کردن قطعات به تأثیرگذار بودند. ...
بیشتر
در این تحقیق بررسی تجربی و مدلسازی انتقال جرم در طی خشک کردن مادون قرمز به مورد مطالعه قرار گرفت. در بخش تجربی، اثرات شرایط مختلف خشک کردن مانند توان پرتودهی مادن قرمز (W 375-150) و فاصله منبع مادون قرمز (cm 15-5) بر روی ویژگیهای خشک کردن به مورد ارزیابی قرار گرفت. هر دو عامل توان پرتودهی و فاصله بر روی زمان خشک کردن قطعات به تأثیرگذار بودند. نسبتهای رطوبت بر روی 8 مدل ریاضی مختلف با استفاده از آنالیز رگرسیون غیرخطی برازانده شد. نتایج رگرسیون نشان داد که مدل رگرسیونی به شکل رضایتبخشی رفتار خشک کردن را توصیف میکند. ضریب انتشار رطوبت مؤثر با افزایش توان در دامنه 15/1 تا m2/s 8-10 ×72/3 افزایش یافت. افزاش توان مادن قرمز اثر منفی بر روی ΔE داشته و با افزایش توان پرتو دهی مقدار آن کاهش یافت. مقادیر کروما و هیو بهترتیب در دامنههای 8/43 تا 99/46 و °82/80 تا °14/86 قرار داشت.
مقاله پژوهشی لاتین
علیرضا یوسفی
چکیده
در این تحقیق از سیستم تلفیقی عصبی-فازی (ANFIS) و الگوریتم ژنتیک-شبکه عصبی (GA-ANN) برای مدلسازی سینتیک خشک شدن ورقههای پاپایا بهوسیله هوای داغ استفاده گردید. ورودیهای سیستم مدلسازی شامل سه ورودی زمان خشک شدن (320-0 دقیقه)، دمای خشک شدن (40، 50 و 60 درجه سانتیگراد) و ضخامت ورقهها (3، 5 و 7 میلیمتر) و خروجی سیستم شامل نسبت رطوبتی (MR) بود. در ...
بیشتر
در این تحقیق از سیستم تلفیقی عصبی-فازی (ANFIS) و الگوریتم ژنتیک-شبکه عصبی (GA-ANN) برای مدلسازی سینتیک خشک شدن ورقههای پاپایا بهوسیله هوای داغ استفاده گردید. ورودیهای سیستم مدلسازی شامل سه ورودی زمان خشک شدن (320-0 دقیقه)، دمای خشک شدن (40، 50 و 60 درجه سانتیگراد) و ضخامت ورقهها (3، 5 و 7 میلیمتر) و خروجی سیستم شامل نسبت رطوبتی (MR) بود. در طراحی سیستم مدلسازی ANFIS از توابع عضویت مثلثی و 27 قانون استفاده گردید. نتایج نشان داد که دادههای پیشبینیشده توسط سیستم ANFIS دارای تطبیق بالایی با نتایج آزمایشگاهی بود (R2= 0.9967, RMSE= 0.0161). همچنین سیستم مدلسازی GA-ANN بهینهشده، شامل 7 نرون در لایه مخفی، با دقت بالایی میزان رطوبت را پیشبینی نمود (R2= 0.9936, RMSE= 0.0220). ضریب انتشار مؤثر ورقههای پاپایا در بازه دمایی مورد آزمایش بین 6.93 ×10-10 و 1.50 ×10-09 مترمربع بر ثانیه تعیین شد. همچنین مقدار بهدست آمده برای انرژی فعالسازی (32.5 کیلوژول بر مول) بهخوبی تأثیر دمای خشک کردن بر روی ضریب انتشار را نشان داد.