الهه مقصودلو؛ رضا اسماعیل زاده کناری
چکیده
استخراج به کمک فراصوت به دلیل مزایای بسیار آن در استخراج ترکیبات زیستفعال از نمونههای گیاهی، مورد توجه زیادی قرار گرفته است. کارایی اولتراسوند تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر دمای استخراج، زمان استخراج، شدت امواج و نوع سیستم فراصوت متفاوت است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی شرایط فرآیند دو نوع سیستم فراصوت(حمام و پروب) برای تعیین ...
بیشتر
استخراج به کمک فراصوت به دلیل مزایای بسیار آن در استخراج ترکیبات زیستفعال از نمونههای گیاهی، مورد توجه زیادی قرار گرفته است. کارایی اولتراسوند تحت تاثیر عوامل مختلفی نظیر دمای استخراج، زمان استخراج، شدت امواج و نوع سیستم فراصوت متفاوت است. بنابراین، این مطالعه با هدف بررسی شرایط فرآیند دو نوع سیستم فراصوت(حمام و پروب) برای تعیین بالاترین راندمان استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی برگ پونه کوهی و بهترین شرایط استخراج انجام شد. اثر ترکیبهای متفاوت متغیرهای اولتراسوند شامل حمام (دما، 60-40 درجه سانتیگراد ؛ زمان، 60-30 دقیقه) و پروب (دما، 60-40 درجه سانتیگراد ؛ زمان، 25-5 دقیقه؛ دامنه اولتراسوند، 40-20 درصد) با استفاده از حلال اتانول- آب (50:50) موردررسی قرار گرفت. سپس فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها توسط مهار رادیکال DPPH و قدرت احیاکنندگی ارزیابی شد. بهترین شرایط برای استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی با استفاده از سیستم پروب فراصوت در دمای°C50 به مدت 15 دقیقه و دامنه 40% بهدست آمد. حداکثر فنول و فلانوئید بهترتیب معادل9/25 ±32/473 میکروگرم گالیک اسید در میلیگرم عصاره خشک و 24/1 ±46 میکروگرم کوئرستین در میلیگرم عصاره خشک بود. نتایج نشان داد روش فراصوت اثر قابل توجهی بر استخراج ترکیبات زیستفعال از برگهای پونه کوهی دارد، همچنین سیستم پروب کارایی بالاترینسبت به سیستم حمام داشت.
مهسا علیخانی فرادنبه؛ رضا اسماعیل زاده کناری؛ مریم قادری قهفرخی
چکیده
ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻣﻨﺒﻊ ﻏﻨﻲ از ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت فنوﻟﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪﻛﻪ ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ آنتیاکسیدانﻫﺎی ﻃﺒﻴﻌﻲ بهشمار ﻣﻲآﻳﻨﺪ. آنتیاکسیدانﻫﺎ از ﻋﻮاﻣﻞ اﺻﻠﻲ ﺧﻨﺜﻲ ﻛﻨﻨﺪه رادﻳﻜﺎلﻫﺎی آزاد ﻣﻲﺑﺎﺷﻨﺪ، ﻛﻪ از ﺷﻴﻮع بیماریهای مزمن و تخریب بسیاری از ﻣﻮاد ﻏـﺬاﻳﻲ ﺟﻠـﻮﮔﻴﺮی ﻣـﻲﻛﻨﻨـﺪ. اﻳـﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت از ﭘﻮﺳﺖ ...
بیشتر
ﮔﻴﺎﻫﺎن ﻣﻨﺒﻊ ﻏﻨﻲ از ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت فنوﻟﻲ ﻫﺴﺘﻨﺪﻛﻪ ﻣﻬﻤﺘﺮﻳﻦ آنتیاکسیدانﻫﺎی ﻃﺒﻴﻌﻲ بهشمار ﻣﻲآﻳﻨﺪ. آنتیاکسیدانﻫﺎ از ﻋﻮاﻣﻞ اﺻﻠﻲ ﺧﻨﺜﻲ ﻛﻨﻨﺪه رادﻳﻜﺎلﻫﺎی آزاد ﻣﻲﺑﺎﺷﻨﺪ، ﻛﻪ از ﺷﻴﻮع بیماریهای مزمن و تخریب بسیاری از ﻣﻮاد ﻏـﺬاﻳﻲ ﺟﻠـﻮﮔﻴﺮی ﻣـﻲﻛﻨﻨـﺪ. اﻳـﻦ ﺗﺮﻛﻴﺒﺎت از ﭘﻮﺳﺖ کیوی ﻧﻴﺰ ﻗﺎﺑﻞ اﺳﺘﺨﺮاج ﻫﺴﺘﻨﺪ. ﭘﺲ از ﺗﻬﻴﻪ پودر ﭘﻮﺳﺖ کیوی، عصارهﻫﺎ ﺑﻪ دو روش پروب و حمام فراصوت اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪﻧﺪ. اﺑﺘﺪا ﻣﻴﺰان فنول و ﻓﻼوﻧﻮﺋﻴﺪ کل ﻋﺼﺎرهها اﻧﺪازهﮔﻴـﺮی و بعد برای ارزیابی ﺧـﻮاص آنتیاکسیدانی ﻋﺼﺎرهﻫﺎی اﺳﺘﺨﺮاج ﺷﺪه از دو روش دی ﻓﻨﻴﻞ ﭘﻴﻜﺮﻳﻞﻫﻴﺪرازﻳﻞ (DPPH) و قدرت احیاکنندگی (FRAP) استفاده و با غلظت ۱/۰ میلیگرم در میلیلیتر آنتیاکسیدان مصنوعی TBHQ مقایسه شد. ﻧﺘﺎﻳﺞ ﻧﺸﺎن داد ﻛﻪ ﻣﻴﺰان فنول و ﻓﻼوﻧﻮﺋﻴﺪ کل در عصاره استخراج UPAE-KP بیشتر از UBAE-KP اﺳﺖ. نتایج آزمون به داماندازی رادیکالهای آزاد DPPH نشان داد که غلظت مهار ۵۰% UPAE-KP و UBAE-KP بهترتیب دارای مقادیر 0۶۷/۰±۲/۰ و 0۳۵/۰±۲۸/۰ میلیگرم در میلیلیتر است. همچنین در قدرت احیاکنندگی، میزان جذب برای UPAE-KP بیشتر از UBAE-KP بود. ﻋﺼﺎرهﻫﺎی ﭘﻮﺳﺖ کیوی استخراج شده با هر دو روش فراصوت، ﻓﻌﺎﻟﻴﺖ آنتیاکسیدانی ﻗﺎﺑﻞ ﻗﺒـﻮﻟﻲ را ﻧﺸﺎن دادﻧﺪ، با این تفاوت که UPAE-KP نسبت به UBAE-KP فعالیت آنتیاکسیدانی بالاتری را داشت. بنابراین، عصاره پوست کیوی ﻣﻲﺗﻮاند ﺑﻪﻋﻨﻮان ﻣﻨبع ﻣﻔﻴﺪی ﺑﺮای ﺗﺄﻣﻴﻦ آنتیاکسیدانهای ﻃﺒﻴﻌﻲ ﺑﺎﺷﺪ.
ماکان دلفانیان؛ محمدحسین حدادخداپرست؛ سید محمد علی رضوی؛ رضا اسماعیل زاده کناری
چکیده
در این تحقیق از طرح مرکب مرکزی محوری قابل چرخش در روش سطح پاسخ برای بهینهیابی شرایط استخراج با فراصوت ترکیبات پلیفنلی پوست بنه (Pistacia atlantica subsp. Mutica) استفاده شد. پارامترهای زمان، دما و نسبت حلال اتانول/آب از پارامترهای مستقل بررسیشده برای بهینهیابی شرایط استخراج بودند. میزان ترکیبات پلیفنلی تام و قدرت آنتیاکسیدانی ...
بیشتر
در این تحقیق از طرح مرکب مرکزی محوری قابل چرخش در روش سطح پاسخ برای بهینهیابی شرایط استخراج با فراصوت ترکیبات پلیفنلی پوست بنه (Pistacia atlantica subsp. Mutica) استفاده شد. پارامترهای زمان، دما و نسبت حلال اتانول/آب از پارامترهای مستقل بررسیشده برای بهینهیابی شرایط استخراج بودند. میزان ترکیبات پلیفنلی تام و قدرت آنتیاکسیدانی عصارهها از نظر قدرت احیاکنندگی آهن (FRAP)، جذب رادیکالهای آزاد DPPH و شاخص پایداری اکسایشی (OSI) تعیین شد. دادههای حاصل با معادلات درجه دوم با اثرات خطی، درجه دوم و متقابل فاکتورهای فرآیند بهخوبی سازگار بود. شرایط بهینه استخراج در زمان 91/26 دقیقه، دمای 42/50 درجه سانتیگراد و با نسبت اتانول 84/55 درصد ایجاد شد. میزان ترکیبات پلیفنلی تام و قدرت جذب رادیکالهای آزاد DPPH، قدرت احیاکنندگی آهن (FRAP) و شاخص پایداری اکسایشی عصاره استخراجی در شرایط بهینه بهترتیب 47/304 میلیگرم گالیک اسید بر گرم، 47/72 درصد، 04/54 میلیمول بر 100 گرم و 55/8 ساعت بود. آنالیز عصاره بهینه با کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) حضور اپیکاتچین، کلروژنیک اسید، سیناپیک اسید، کافئیک اسید و گالیک اسید را شناسایی کرد.
مهدی حسینی بحری؛ رضا اسماعیل زاده کناری
چکیده
در تحقیق حاضر، تأثیرات تیمار اولتراسوند حمام و پروب بر راندمان، خصوصیات بافتی (سختی، چسبندگی، انسجام، فنریت و قابلیت جویدن)، pH و محتوای رطوبت پنیرسفید تازه موردارزیابی قرار گرفت. زمانهای 2، 4، 6 دقیقه و 5، 10، 15 دقیقه بهترتیب در روش پروب (فرکانس 20 کیلوهرتز) و حمام (فرکانس 37 کیلوهرتز) در دماهای 40، 50 و 60 درجه سانتیگراد در دو مرحله (شیر ...
بیشتر
در تحقیق حاضر، تأثیرات تیمار اولتراسوند حمام و پروب بر راندمان، خصوصیات بافتی (سختی، چسبندگی، انسجام، فنریت و قابلیت جویدن)، pH و محتوای رطوبت پنیرسفید تازه موردارزیابی قرار گرفت. زمانهای 2، 4، 6 دقیقه و 5، 10، 15 دقیقه بهترتیب در روش پروب (فرکانس 20 کیلوهرتز) و حمام (فرکانس 37 کیلوهرتز) در دماهای 40، 50 و 60 درجه سانتیگراد در دو مرحله (شیر خام گاو و ماتریکس پنیر) استفاده گردید. نتایج نشان دادند که اعمال تیمار اولتراسوند در مقایسه با نمونه شاهد باعث افزایش معنیدار (P<0.05)راندمان پنیرسازی، محتوای رطوبت و کاهش pH گردید. بهطوریکه بالاترین محتوای رطوبت و راندمان پنیرسازی مربوط به تیمار اولتراسوند پروب و زمان 2 دقیقه و دمای 30 درجه سانتیگراد بود. نتایج مربوط به آنالیز بافت نشان دادند که میزان سختی نمونههای پنیر در مقایسه با نمونه شاهد و همچنین با افزایش زمان و دمای تیمار اولتراسوند بهطور معنیدار کاهش یافت (P<0.05). همچنین پارامترهای چسبندگی و قابلیت جویدن در اثر اعمال تیمار اولتراسوند نسبت به نمونههای شاهد کاهش یافتند، ولی پارامترهای انسجام و فنریت روند تغییرات مشخصی نداشتند.
محمدحسین نایلی؛ رضا اسماعیل زاده کناری
چکیده
تکنیکهای مختلف مکانیکی، آنزیمی و شیمیایی برای بهبود کیفیت گوشت استفاده میشود. چنین تکنیکهایی معایبی مانند زمانبر بودن و آسیب رساندن به شاخصهای کیفی گوشت دارند. اولتراسوند بهعنوان یک روش مؤثر برای اصلاح خواص تکنولوژیکی و ترد کردن گوشت استفاده میشود. نمونههای گوشت (از قسمت قلوهگاه) درون محلول نمکی یا مخلوطی از محلول ...
بیشتر
تکنیکهای مختلف مکانیکی، آنزیمی و شیمیایی برای بهبود کیفیت گوشت استفاده میشود. چنین تکنیکهایی معایبی مانند زمانبر بودن و آسیب رساندن به شاخصهای کیفی گوشت دارند. اولتراسوند بهعنوان یک روش مؤثر برای اصلاح خواص تکنولوژیکی و ترد کردن گوشت استفاده میشود. نمونههای گوشت (از قسمت قلوهگاه) درون محلول نمکی یا مخلوطی از محلول آبنمک-پلیفسفات در التراسوند حمام (در فرکانس 37 کیلوهرتز) و پروب (20 کیلوهرتز) در دماهای 30، 40 و 50 درجه سانتیگراد بهمدت 20، 25 و 30 دقیقه تحت تیماردهی قرار گرفتند. تغییرات خواص تکنولوژیکی و بافتی نمونههای گوشتی موردبررسی قرار گرفت. نتایج افزایش pH (از 55/5 برای نمونه کنترل تا 14/7)، ظرفیت نگهداری آب (WHC) (از 00/20% برای نمونه کنترل تا 38.15%)، ظرفیت اتصال آب (WBC) (از 63/12% برای نمونه کنترل تا 65/31%) و یک کاهش در افت خونابه (از 50/12% برای نمونه کنترل تا 21/3%)، افت پخت (از 70/36% برای کنترل تا 46/16%) را نشان داد. همچنین پارامترهای بافتی از جمله سختی و قابلیت جویدن کاهش، درحالیکه تردی افزایش یافت. بهطورکلی، تیمار اولتراسوند پروب درون محلول ترکیبی آب نمک-پلیفسفات کارآمدتر بود. میتوان نتیجه گرفت که التراسوند یک روش مؤثر برای بهبود کیفیت گوشت میتواند باشد.
الهه مقصودلو؛ رضا اسماعیل زاده کناری؛ زینب رفتنی امیری
چکیده
نگرانی از ایمنی آنتیاکسیدانهای سنتزی به تحقیقات گستردهای درباره گیاهان که منبع غنی از آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند منجر شد. میوه انجیر حاوی مقادیر زیادی ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و آنتوسیانینها است که مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی میباشند. در پژوهش حاضر، فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای پوست و پالپ دو واریته انجیر ...
بیشتر
نگرانی از ایمنی آنتیاکسیدانهای سنتزی به تحقیقات گستردهای درباره گیاهان که منبع غنی از آنتیاکسیدانهای طبیعی هستند منجر شد. میوه انجیر حاوی مقادیر زیادی ترکیبات فنولی، فلاوونوئیدی و آنتوسیانینها است که مهمترین آنتیاکسیدانهای طبیعی میباشند. در پژوهش حاضر، فعالیت آنتیاکسیدانی عصارههای پوست و پالپ دو واریته انجیر (سبز و سیاه) مورد بررسی قرار گرفت. عصارهگیری با روش استخراج اولتراسوند با کمک حلال (اتانول– آب 70 درصد) انجام شد. سنجش میزان ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی عصارههای استخراج شده به ترتیب به روش رنگسنجی فولین- سیوکالتیو و آلومینیوم کلرید صورت گرفت. بهطور کلی واریتهی سیاه میزان بالاتری از ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی را نسبت به واریته سبز نشان داد. فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با آزمون مهار رادیکالهای DPPH، قدرت احیاکنندگی اتم آهن ارزیابی و با آنتیاکسیدان سنتزی TBHQ مقایسه شد. سپس کارایی عصاره پوست انجیر سیاه در غلظت 1میلیگرم در میلیلیتر در پایداری اکسایشی روغن کانولا با اندازهگیری عدد پراکسید، عدد تیوباربیتوریک اسید، شاخص پایداری اکسایشی، عدد اسیدی، دیان مزدوج و شاخص رنگی طی شرایط حرارتی (دمای ℃ 180، 24 ساعت) با TBHQ مقایسه گردید. نتایج نشان داد عصاره پوست انجیر سیاه در کنترل اکسایش روغن کانولا بیشترین اثر آنتیاکسیدانی را داشته و قابل رقابت با TBHQ بود. بنابراین عصارهی پوست انجیر واریته سیاه میتواند بهعنوان منبع خوبی از ترکیبات فنولی و آنتیاکسیدانها در نظر گرفته شود.
فروغ گیلانی؛ زینب رفتنی امیری؛ رضا اسماعیل زاده کناری
چکیده
میوه زغال اخته به دلیل داشتن ترکیبات ارزشمند فراوانی مانند ترکیبات فنولی، منبع خوبی از آنتیاکسیدانهای طبیعی است و میتواند بهعنوان گیاه دارویی در درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. در این مطالعه، تاثیر روشهای استخراج (غرقابی و اولتراسوند) و حلال (اتانول100%، آب- اتانول به نسبت 50:50 حجمی-حجمی و آب) بر میزان ترکیبات ...
بیشتر
میوه زغال اخته به دلیل داشتن ترکیبات ارزشمند فراوانی مانند ترکیبات فنولی، منبع خوبی از آنتیاکسیدانهای طبیعی است و میتواند بهعنوان گیاه دارویی در درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار گیرد. در این مطالعه، تاثیر روشهای استخراج (غرقابی و اولتراسوند) و حلال (اتانول100%، آب- اتانول به نسبت 50:50 حجمی-حجمی و آب) بر میزان ترکیبات فنولی استخراجی و خواص آنتیاکسیدانی عصاره میوه زغال اخته مورد بررسی قرار گرفت. محتوای فنول کل عصارهها با روش فولین سیوکالتیو تعیین شد. فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با استفاده از سنجش قدرت احیاکنندگی آهن III و مهار رادیکالهای آزاد DPPH مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد که نوع حلال و روش استخراج بر مقدار ترکیبات فنولی عصارهها تاثیر گذار بوده است و همچنین وابستگی غلظت ترکیبات فنولی با خاصیت آنتیاکسیدانی در همه عصارهها مشاهده شد. بالاترین مقدار ترکیبات فنولی با 72/142 میلیگرم بر گرم (برحسب اسید گالیک) متعلق به عصاره میوه زغال اخته حاصل از حلال آب- اتانول ( 50:50 حجمی/ حجمی) به کمک روش اولتراسوند بوده است. هم چنین این عصاره با کمترین IC50 با مقدار 955/0 میلیگرم بر میلیلیتر در روش مهار رادیکالهای آزاد DPPHو بالاترین جذب با مقدار 601/0 در آزمون قدرت احیاکنندگی آهن III، بالاترین کارایی آنتیاکسیدانی را نشان داده است.
محمد دولتآبادی؛ زینب رفتنی امیری؛ رضا اسماعیل زاده کناری
چکیده
در این پژوهش، تاثیر سه منطقه شاهرود، بندر گز و هزار جریب از شمال ایران و سه روش استخراج غرقابی، ماکروویو و اولتراسوند در چهار زمان مختلف استخراج بر میزان ترکیبات فنولی استخراجی و خواص آنتیاکسیدانی عصاره پوست سبز گردو با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت.برای تعیین معنیداربودن تاثیر هر یک از فاکتورها ...
بیشتر
در این پژوهش، تاثیر سه منطقه شاهرود، بندر گز و هزار جریب از شمال ایران و سه روش استخراج غرقابی، ماکروویو و اولتراسوند در چهار زمان مختلف استخراج بر میزان ترکیبات فنولی استخراجی و خواص آنتیاکسیدانی عصاره پوست سبز گردو با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت.برای تعیین معنیداربودن تاثیر هر یک از فاکتورها به تنهایی و اثر متقابل آن ها، دادهها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت و سپس میانگینها با استفاده از آزمون دانکن در سطح احتمال(P
سمانه پژوهان مهر؛ رضا فرهوش؛ رضا اسماعیل زاده کناری؛ علی شریف
چکیده
در این تحقیق، پایداری اکسایشی روغن تخلیصشده ماهی کیلکا (Clupeonella cultiventris caspia) در حضور روغنهای مغز و پوست بنه (2-1 درصد وزنی/وزنی) و اجزاء صابونی ناشونده آنها (5/1-1 درصد وزنی/وزنی) بررسی و با اثر آنتیاکسیدانهای سنتزی رایج نظیر آلفاتوکوفرول و بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) (100 پیپیام) با استفاده از روش رنسیمت در دمای 60 درجه سانتیگراد ...
بیشتر
در این تحقیق، پایداری اکسایشی روغن تخلیصشده ماهی کیلکا (Clupeonella cultiventris caspia) در حضور روغنهای مغز و پوست بنه (2-1 درصد وزنی/وزنی) و اجزاء صابونی ناشونده آنها (5/1-1 درصد وزنی/وزنی) بررسی و با اثر آنتیاکسیدانهای سنتزی رایج نظیر آلفاتوکوفرول و بوتیل هیدروکسی تولوئن (BHT) (100 پیپیام) با استفاده از روش رنسیمت در دمای 60 درجه سانتیگراد مقایسه شد. تغییرات شاخص پایداری اکسایشی نمونهها در دمای 60 درجه سانتیگراد (60OSI، ساعت) بهعنوان معیار سنجش پایداری اکسایشی در نظر گرفته شد. نتایج براساس دادههای شاخص پلیان و میزان ترکیبات صابونیناشونده، توکوفرولی، فنلی و استرولی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اجزاء تشکیلدهنده ترکیبات صابونی ناشونده روغنهای مغز و پوست شناسایی و تعیین مقدار شدند. بیشترین میزان اجزاء تشکیل دهنده مواد صابونیناشونده مغز و پوست بنه به ترکیبات توکوفرولی و توکوتریانولی تعلق داشت. 60OSI نمونههای شاهد (66/1 ساعت) در حضور کلیه ترکیبات آنتیاکسیدانی افزایش یافت. بهطورکلی ترکیبات صابونیناشونده مغز بیشترین اثر آنتیاکسیدانی را از خود نشان داد، بهطوریکه 60OSI در حضور غلظت 5/1 درصد از این ترکیب تا 12/8 برابر افزایش یافت (60OSI برابر با 48/13 ساعت) (05/0p<).
الهه مقصودلو؛ رضا اسماعیل زاده کناری؛ زینب رفتنی امیری
چکیده
اخیرا استخراج آب زیربحرانی (SWE) بهعنوان یک تکنولوژی سبز برای استخراج ترکیبات زیستفعال گیاهان شناخته شده است. در این مطالعه، استخراج آب زیربحرانی، استخراج بهکمک اولتراسوند (UAE) و استخراج حلالی همزنی (SSE) جهت استخراج ترکیبات فنولی پوست و پالپ انجیر مقایسه شدند. فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با آزمونهای مهار رادیکال DPPH، ...
بیشتر
اخیرا استخراج آب زیربحرانی (SWE) بهعنوان یک تکنولوژی سبز برای استخراج ترکیبات زیستفعال گیاهان شناخته شده است. در این مطالعه، استخراج آب زیربحرانی، استخراج بهکمک اولتراسوند (UAE) و استخراج حلالی همزنی (SSE) جهت استخراج ترکیبات فنولی پوست و پالپ انجیر مقایسه شدند. فعالیت آنتیاکسیدانی عصارهها با آزمونهای مهار رادیکال DPPH، قدرت احیاکنندگی و رنسیمت ارزیابی شد. آب زیربحرانی نشان داد که بالاترین توانایی را در استخراج ترکیبات فنولی کل پالپ و پوست (بهترتیب، 21/0±89/65 و 09/0±79/80 معادل میلیگرم گالیک اسید در گرم عصاره) و ترکیبات فلاونوئیدی (بهترتیب، 33/0±51/7 و 02/1±1/10 معادل میلیگرم کوئرستین در گرم عصاره) دارد. همچنین، کمترین IC50 در آزمونهای مهار رادیکال DPPH و قدرت احیاکنندگی به عصارهی آب زیربحرانی پوست انجیر مربوط بود. بنابراین، آب زیربحرانی روش مناسبتری برای استخراج ترکیبات فنولی و فلاونوئیدی کل پوست و پالپ انجیر میباشد.
اسماعیل عطای صالحی؛ سیده طاهره نصیری تاکامی؛ رضا اسماعیل زاده کناری
چکیده
ترکیبات حاصل از اکسیداسیون لیپیدها سلامت انسان را بهخطر انداخته و منجر به بیماریهای قلبی-عروقی و سرطان میشود. از اینرو آنتیاکسیدانها با هدف به تأخیر انداختن اکسیداسیون در روغن به آن افزوده میشود. سرطانزا بودن آنتیاکسیدانهای سنتتیک، منجر به کاهش استفاده از آنها و جایگزینی آنها با آنتیاکسسیدانهای طبیعی شده ...
بیشتر
ترکیبات حاصل از اکسیداسیون لیپیدها سلامت انسان را بهخطر انداخته و منجر به بیماریهای قلبی-عروقی و سرطان میشود. از اینرو آنتیاکسیدانها با هدف به تأخیر انداختن اکسیداسیون در روغن به آن افزوده میشود. سرطانزا بودن آنتیاکسیدانهای سنتتیک، منجر به کاهش استفاده از آنها و جایگزینی آنها با آنتیاکسسیدانهای طبیعی شده است. در این مطالعه اثر عصاره گیاه اناریجه (Pimppinella affinis Ledeb) بر پایدارسازی روغن کانولا در شرایط ذخیره بررسی شد. عصاره گیاه اناریجه توسط حلال متانول استخراج گردید. در مرحله بعد اثر عصاره متانولی در غلظتهای ppm400 و ppm800 با آنتیاکسیدان سنتتیک تریبوتیلهیدروکینون (TBHQ) در غلظت ppm100 بر پایدارسازی اکسیداتیو روغن کانولا در شرایط ذخیرهسازی (دمای محیط) طی 60 روز مقایسه شد، و نتایج آزمون پایداری بر پایه آزمونهایی چون، عدد کونژوگه، عدد اسیدی و عدد پراکسید مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. براساس نتایج بهدست آمده عصاره متانولی گیاه اناریجه منبع آنتیاکسیدانی خوبی برای پایدارسازی روغن کانولا بود، همچنین عصاره متانولی در غلظت ppm800 نسبت به عصاره متانولی در غلظت ppm400 مؤثرتر بود.
سپیده حقیقت خرازی؛ رضا اسماعیل زاده کناری؛ زینب رفتنی امیری
چکیده
در این پژوهش اثر تیمار حرارتی در دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت 8 ساعت بر تغییرات شیمیایی، شاخص های کیفی و پایداری اکسایشی روغن زیتون بکر 3 رقم رایج ایرانی (زرد، ماری و فیشمی) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری با فواصل زمانی 2 ساعته صورت پذیرفت و نمونه ها جهت بررسی ساختار اسیدهای چرب، اندازه گیری عدد دی ان مزدوج، عدد کربونیل، شاخص رنگی ...
بیشتر
در این پژوهش اثر تیمار حرارتی در دمای 180 درجه سانتی گراد به مدت 8 ساعت بر تغییرات شیمیایی، شاخص های کیفی و پایداری اکسایشی روغن زیتون بکر 3 رقم رایج ایرانی (زرد، ماری و فیشمی) مورد بررسی قرار گرفت. نمونه برداری با فواصل زمانی 2 ساعته صورت پذیرفت و نمونه ها جهت بررسی ساختار اسیدهای چرب، اندازه گیری عدد دی ان مزدوج، عدد کربونیل، شاخص رنگی و شاخص پایداری اکسایشی تحت آزمایش قرار گرفتند. پیش از تیمار حرارتی میزان کل ترکیبات فنولیک نیز محاسبه شد. میزان ترکیبات فنولیک موجود در روغن رقم ماری بیشتر سایر ارقام بود (05/0P<). طی تیمار حرارتی، روغن ارقام زرد و ماری حاوی بیشترین میزان اسیدهای چرب تکغیراشباع بودند و نسبت سطوح اسیدهای چرب تکغیراشباع/ چندغیراشباع و اسید اولئیک/ لینولئیک نیز در ارقام ذکرشده بالاتر بود. ارقام زرد و ماری روند مشابهی در افزایش عدد دیان مزدوج نشان دادند، اما بعد از 8 ساعت حرارتدهی عدد دیان مزدوج رقم فیشمی به بیشترین میزان رسید (92/67، 28/46 و 37/47 بهترتیب مربوط به ارقام فیشمی، زرد و ماری). روغن رقم ماری کمترین میزان عدد کربونیل و بیشترین میزان شاخص پایداری اکسایشی را نیز طی تیمار حرارتی دارا بود. همچنین شاخص رنگی روغن ارقام زرد و ماری نیز طی تیمار حرارتی کمتر از رقم فیشمی بود. براساس نتایج بهدستآمده ، بهنظر میرسد روغن رقم ماری از پایداری بالایی طی اکسیداسیون در دمای 180 درجه سانتیگراد برخوردار میباشد.
جواد توکلی؛ محمدحسین حدادخداپرست؛ رضا اسماعیل زاده کناری؛ محمود امینلاری؛ علی شریف
چکیده
در این پژوهش قدرت آنتی اکسیدانی روغن پوست کلخونگ با روغنهای پوست بنه و کنجد که به عنوان روغنهایی با قدرت آنتی اکسیدانی بالا شناخته شده هستند، مقایسه شد. نسبت بین اسیدهای چرب غیر اشباع دارای چند پیوند دوگانه به اسید های چرب اشباع روغنهای پوست کلخونگ، پوست بنه و کنجد به ترتیب 52/0، 26/0 و 06/3 بود. مقدار ترکیبات فنلی روغنهای پوست کلخونگ، بنه ...
بیشتر
در این پژوهش قدرت آنتی اکسیدانی روغن پوست کلخونگ با روغنهای پوست بنه و کنجد که به عنوان روغنهایی با قدرت آنتی اکسیدانی بالا شناخته شده هستند، مقایسه شد. نسبت بین اسیدهای چرب غیر اشباع دارای چند پیوند دوگانه به اسید های چرب اشباع روغنهای پوست کلخونگ، پوست بنه و کنجد به ترتیب 52/0، 26/0 و 06/3 بود. مقدار ترکیبات فنلی روغنهای پوست کلخونگ، بنه و کنجد به ترتیب 67/99، 73/645 و 72/81 میلی گرم بر کیلوگرم تعیین شد. میزان ترکیبات توکوفرولی روغن پوست کلخونگ (3/2154) به صورت معنی داری بیشتر از روغنهای کنجد و پوست بنه ( به ترتیب 69/993 و 91/648 میلی گرم بر کیلوگرم) بود. قدرت آنتی اکسیدانی سه روغن ذکر شده به کمک سه آزمون اندازه گیری قدرت مهار کنندگی رادیکال آزاد DPPH، اندازه گیری قدرت احیا کنندگی آهن III و رنسیمت تعیین شد که در هر سه آزمون ذکر شده به صورت معنی داری بیشترین قدرت آنتی اکسیدانی مربوط به روغن پوست کلخونگ بود و بعد از آن به ترتیب روغن کنجد و پوست بنه قرار داشتند. همچنین رابطه مستقیم بین میزان ترکیبات آنتی اکسیدانی سه روغن مطالعه شده در این پژوهش و قدرت آنتی اکسیدانی آنها تعیین شد.
رضا اسماعیل زاده کناری؛ سیده زهرا مهدی پور
چکیده
امروزه آنتی اکسیدانهای سنتزی اثرات نامطلوبی همچون اثر جهشزایی و سرطانزایی در بدن انسان دارند وبه تدریج از لیست آنتی اکسیدانهای مصرفی حذف میشوند، لذا تهیه و تولید آنتی اکسیدانهای طبیعی به عنوان جانشین ضروری میباشد. دراین تحقیق، ابتدا ترکیبات فنولیک و توکوفرولی موجود در عصاره الکلی پوست کیوی استخراج و سپس در دو غلظت ppm400 ...
بیشتر
امروزه آنتی اکسیدانهای سنتزی اثرات نامطلوبی همچون اثر جهشزایی و سرطانزایی در بدن انسان دارند وبه تدریج از لیست آنتی اکسیدانهای مصرفی حذف میشوند، لذا تهیه و تولید آنتی اکسیدانهای طبیعی به عنوان جانشین ضروری میباشد. دراین تحقیق، ابتدا ترکیبات فنولیک و توکوفرولی موجود در عصاره الکلی پوست کیوی استخراج و سپس در دو غلظت ppm400 وppm 800 به نمونه روغن آفتابگردان بدون آنتی اکسیدان اضافه شد و سپس نمونه های روغن آفتابگردان فرموله شده با این آنتیاکسیدان طبیعی تحت شرایط دمایی 25 درجه سانتیگراد طی 60 روز ذخیرهسازی از نظر پایداری اکسایشی توسط پارامترهای عدد پراکسید ،شاخص پایداری اکسایشی، عدد اسیدی، عدد کربونیل و مقدار کل ترکیبات قطبی در دمای ذخیرهسازی در زمانهای 60،45،15،0 روز با نمونه روغن آفتابگردان حاوی ppm 100 آنتی اکسیدان سنتتیک TBHQمورد مقایسه قرار گرفتند، که نتایج نشان داد غلظت ppm 800 عصاره پوست کیوی در پایدارسازی روغن آفتابگردان طی مدت زمان نگهداری موثرتر از TBHQو غلظت ppm 400 عصاره پوست کیوی عمل نموده است که بهدلیل مقادیر بالاتر ترکیبات فنولیک و توکوفرولهای موجود در ppm 800 عصاره نسبت به غلظتهای کمتر عصاره میباشد.