با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران
مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
حفظ کیفیت میوه چیکو (Manilkara zapota) در مدت انبارمانی با کاربرد آمینواسیدها (فنیل‎‌آلانین، گلوتاتیون و ال‌آرژنین) و تنظیم‌کننده رشد (ملاتونین)

سلیمه ابراهیمی میمند؛ لیلا جعفری؛ عبدالمجید میرزاعلیان دستجردی؛ اصغر رمضانیان

دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1404، صفحه 359-376

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.91169.1389

چکیده
  فساد میوه چیکو (Manikara zapota) عمدتا به‎دلیل حساسیت به شرایط دمایی و کاهش رطوبت رخ می‎دهد که تأثیر منفی بر کیفیت و ماندگاری آن دارد. این پژوهش با هدف ارزیابی تأثیر آمینواسیدها و تنظیم‌کننده رشد بر حفظ کیفیت و افزایش عمر انیارمانی چیکو انجام شد. میوه‎ها به‎مدت 2 دقیقه در محلول‎های فنیل‎‌آلانین (8 میلی‌مولار)، گلوتاتیون (0.05 درصد)، ...  بیشتر

مقاله پژوهشی مهندسی مواد غذایی
تهیه و بررسی خصوصیات فیزیکی، مکانیکی و ضدمیکروبی فیلم‌های نانوکامپوزیتی پلی‌اتیلن/ پلی‌لاکتیک اسید تقویت ‌شده با نانواکسیدگرافن

مریم فتحی فر؛ ناصر صداقت؛ محمد رضا عبدالهی مقدم

دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1404، صفحه 377-391

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.91530.1397

چکیده
  در سال‌های اخیر به موضوع بسته‌بندی مواد غذایی از نظر حفظ ارزش غذایی محصول و افزایش ماندگاری محصولات توجه بیشتری شده است. فیلم‌های حاصل از ترکیب نانو مواد و پلیمرها/ پلیمرهای زیستی، خواص کاربردی مناسب‌تری نسبت به پلیمرهای پایه نشان می‌دهند. بهبود خصوصیات مکانیکی و ممانعت‌کنندگی و افزایش خاصیت ضدمیکروبی فیلم‌ها در صورت برخورداری ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
ارزیابی تأثیر ترکیب حلال و کاربرد تیمارهای کمکی در استخراج عصاره زرین‌گیاه (Dracocephalum kotschyi Boiss) به کمک حلال‌های یوتکتیک عمیق

سحر کیانی؛ هاجر عباسی

دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1404، صفحه 393-407

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.91737.1403

چکیده
  در این مطالعه، استخراج ترکیبات مؤثره زرین‌گیاه با استفاده از حلال‌های یوتکتیک در سه مرحله انجام شد. در مرحله اول، تأثیر ترکیبات مختلف حلال شامل کربوکسیلیک‌اسیدها (سیتریک‌اسید و مالییک‌اسید)، قندها (گلوکز و فروکتوز) و قندالکل‌ها (اتیلن‌گلیکول و گلیسرول) بر کیفیت عصاره استخراج‌شده ارزیابی شد. نسبت ترکیبات گیرنده پیوند هیدروژنی ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
استخراج و آنالیزکیفی‏ ژلاتین پای مرغ و بررسی تاثیر آن بر خواص فیزیکوشیمیایی مارشمالو

فاطمه اسلامی؛ زینب رفتنی امیری؛ علی معتمدزادگان؛ هایده گرجیان

دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1404، صفحه 409-429

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.92140.1408

چکیده
  مارشمالو یک فرآورده‌ی قنادی هوادهی شده است که در تهیه آن عمدتاً از ژلاتین (به‌عنوان عامل کف‌کننده و ژل‌کننده)، محلول قندی (شامل شربت گلوکز و شکر)، طعم‌دهنده و رنگ‌دهنده استفاده می‌شود. ژلاتین‌ها درشت ملکول‌های آمفیدوست هستند و از هیدرولیزکلاژن‌ها به‌دست ‏می‏‌آیند. ژلاتین یک پروتئین کاملاً قابل هضم است و حاوی تمام اسیدهای ...  بیشتر

مقاله پژوهشی زیست فناوری مواد غذایی
ارزیابی خواص پری‌بیوتیکی پلی‌ساکاریدهای گانودرما لوسیدوم و لنتینولا ادودس در تقویت جدایه‌های مخمری و باکتریایی لبنی

محدثه لاری پور؛ ندا جامعی؛ حورا دادگستر؛ جمیله نوروزی

دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1404، صفحه 431-450

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.93907.1443

چکیده
  پروبیوتیک‌ها ‌میکروارگانیسم‌های غیر بیماری‌زا و مفیدی هستند که به سلامت بدن، بالاخص سلامت دستگاه گوارش و بهبود عملکرد سیستم ایمنی کمک می‌کنند. ‌پری‌بیوتیک‌‌ها ‌فعالیت جمعیت خاصی از پروبیوتیک‌ها در روده بزرگ ‌را تحریک می‌کنند که به تولید متابولیت‌هایی مانند اسیدهای چرب کوتاه زنجیره منجر می‌گردد. استفاده از منابع پری‌بیوتکی ...  بیشتر

مقاله کوتاه
تعیین باقیمانده سم دیازینون در عسل منطقه مانه و سملقان در استان خراسان شمالی با استفاده از روش Uv-Vis

زینب رحیمی؛ وحید حکیم زاده

دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1404، صفحه 451-462

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.89540.1368

چکیده
  این پژوهش به‌منظور تعیین میزان باقیمانده سم دیازینون در عسل‌های تولیدی در منطقه مانه و سملقان واقع در استان خراسان شمالی انجام شد. نمونه‌های عسل در فصل بهار (اواسط خرداد) و زمستان (اواسط اسفند) سال 1402 جمع‌آوری و میزان جذب سم دیازینون در طول موج 200 تا 400 نانومتر به روش Uv-Vis با رسم منحنی استاندارد بررسی شد. نتایج نشان داد که مقادیر سم دیازینون ...  بیشتر

مقاله کوتاه شیمی مواد غذایی
تأثیر شرایط استخراج بر بازده تانن و ترکیبات فنولی پوست و جفت بلوط

زهرا زارع زاده؛ علی فروهر؛ حامد صابریان

دوره 21، شماره 4 ، مهر و آبان 1404، صفحه 463-476

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.93451.1432

چکیده
  این پژوهش با هدف بهینه‌سازی استخراج تانن و ترکیبات فنولی از بلوط (پوست و جفت) انجام شد. در مرحله نخست، بازده استخراج عصاره فنولی از مخلوط پوست و جفت با استفاده از حلال‌های مختلف (آبی، قلیایی و اتانول) و در دو دمای 60 و 90 درجه سلسیوس مورد ارزیابی قرار گرفت. سپس، محتوای فنول کل و تانن عصاره‌های استخراج شده مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج ...  بیشتر