با همکاری انجمن علوم و صنایع غذایی ایران
مقاله پژوهشی شیمی مواد غذایی
بررسی اثر نوع سورفاکتانت در تولید اولئوژل بر پایه‌ی روغن بادام‌زمینی برای کاربرد در کیک کره‌ای

سیدمحمد نجیبی حسینی؛ بابک قنبرزاده

دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1404، صفحه 477-496

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.93859.1442

چکیده
  چربی‌ها، با وجود نقش مهم در ایجاد بافت و طعم مطلوب در فرآورده‌های نانوایی، به‌دلیل محتوای بالای اسیدهای چرب اشباع و ترانس، یک نگرانی عمده برای سلامتی مصرف‌کنندگان محسوب می‌شوند. دراین‌راستا، اولئوژل‌ها به‌عنوان یک راه‌حل نوین برای ارائه‌ی جایگزین‌های چربی سالم مورد توجه قرار گرفته‌اند. این مطالعه با هدف تولید و ارزیابی اولئوژل‌های ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
بررسی تأثیر تیمار پس از برداشت با آب و مواد ضد عفونی فعال شده با پلاسمای سرد بر برخی خواص فیزیکوشیمیایی پرتقال

سیده فاطمه حسینی؛ سید جعفر هاشمی؛ آزاده رنجبر ندامانی؛ فرشاد صحبت زاده

دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1404، صفحه 497-510

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.94222.1452

چکیده
  مرکبات منابعی غنی از ویتامین، مواد معدنی و فیبر غذایی فراوان بوده و جزو محبوب‌ترین میوه‌ها در جهان هستند. آسیب‌های مکانیکی در فرآیند برداشت و حمل‌ونقل منجر به رشد میکروارگانیسم‌ها و قارچ‌ها و درنتیجه افزایش ضایعات این محصولات می‌شود. استفاده از قارچ‌کش‌ها و مواد شیمیایی برای کاهش این آسیب‌ها، نگرانی‌های زیست‌محیطی را به ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
سنتز سبز نانوذرات اکسید روی با استفاده از عصاره بره‌موم و استفاده از آن در تهیه فیلم زیست‌تخریب‌پذیر فعال بر پایه ایزوله پروتئین آب پنیر

بهنوش ایمانی؛ هادی الماسی؛ میرخلیل پیروزی فرد؛ هیمن نوربخش

دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1404، صفحه 511-527

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.95130.1470

چکیده
  این مطالعه با هدف سنتز سبز نانوذرات اکسید روی با استفاده از عصاره برموم و امواج فراصوت و کاربرد آن‌ها در فیلم ایزوله پروتئین آب پنیر انجام شد. نتایج مربوط به FTIR نانوذرات کاهش شدت یا حذف برخی باندهای موجود در عصاره بره‌موم را نشان داد که بیانگر شرکت این گروه‌های عاملی در فرآیند احیای یون‌های روی و پوشش‌دهی سطحی نانوذرات بود. مورفولوژی ...  بیشتر

مقاله پژوهشی شیمی مواد غذایی
مطالعه برهم کنش بین رنگدانه سیانیدین-3-گلیکوزید و ایزوله پروتئین نخود خلر (Lathyrus sativus L.) در شرایط اسیدی با استفاده از روش فرونشانی فلوئورسانس

سیدحسین رضوی زادگان جهرمی؛ رضا فرهوش

دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1404، صفحه 529-547

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.95191.1472

چکیده
  بررسی برهم کنش آنتوسیانین با بیوپلیمرها، اطلاعات ارزشمندی در خصوص امکان‌سنجی طراحی سامانه‌های مناسب جهت پایدارسازی رنگدانه آنتوسیانین، تغییر ویژگی‌های فیزیکوشیمایی و فیزیولوژیکی آنتوسیانین و بیوپلیمر و همچنین اصلاح ساختار بیوپلیمر‌ها جهت کاربردهای گوناگون فراهم می‌کند. در این پژوهش، برهم‌کنش بین پروتئین نخود خلر و رنگدانه ...  بیشتر

مقاله پژوهشی فناوری مواد غذایی
بررسی ویژگی‌های کیفی و تغییرات آنتی‌اکسیدانی قارچ دکمه‌ای پوشش داده شده با صمغ عربی، نشاسته و اسید آسکوربیک در طول نگهداری سرد

فاطمه آمیغی؛ فاطمه حیدری دلفارد؛ عارفه صادقی

دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1404، صفحه 549-568

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.95873.1487

چکیده
  هدف این پژوهش، بررسی اثر پوشش‌های خوراکی طبیعی بر پایه صمغ عربی، نشاسته ذرت و ترکیب آن‌ها با اسید آسکوربیک بر ویژگی‌های کیفی قارچ دکمه‌ای در طی نگهداری سرد (4±1 درجه سلسیوس) به‌مدت 14 روز بود. قارچ‌های تازه پس از شستشو با آب مقطر، به‌مدت سه دقیقه در محلول‌های پوششی مختلف غوطه‌ور شدند. تیمارهای مورد بررسی شامل شاهد، اسید آسکوربیک ...  بیشتر

مقاله کوتاه زیست فناوری مواد غذایی
بررسی روش‌های کنترل و کاهش آلودگی باکتری‌های بیماری‌زای شاخص در لاشه مرغ در فرآیند کشتار طیور

امیر شفیعی دستگردی؛ حمدالله مشتاقی؛ مجتبی بنیادیان

دوره 21، شماره 5 ، آذر و دی 1404، صفحه 569-584

https://doi.org/10.22067/ifstrj.2025.92779.1453

چکیده
  آلودگی میکروبی لاشه‌های طیور یکی از چالش‌های اساسی در فرآیند کشتار و تولید فرآورده‌های خام دامی به‌شمار می‌رود. در این مطالعه، 150 نمونه از 450 لاشه مرغ گوشتی پس از کشتار، به‌صورت تصادفی در یک گروه کنترل و چهار گروه تیمار از نظر شمارش کلی باکتری‌ها، و باکتری‌های بیماری‌زای شاخص نظیر کمپیلوباکتر و سالمونلابررسی شدند. تیمارها شامل ...  بیشتر